Slijmbeursontsteking van de elleboog
De elleboog bestaat uit drie botten: het bovenarmbot (humerus), de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Samen vormen ze het ellebooggewricht. De voelbare punt achteraan de elleboog is het uiteinde van de ellepijp en wordt het olecranon genoemd. Tussen de huid en het olecranon is er een slijmbeurs die dient als bescherming van het bot en het gewricht soepel houdt.
Overbelasting van de elleboog, val op de elleboog, overmatig leunen op de elleboog, botspoor (overmatig botaangroei), ziektes zoals reumatoïde artritis of jicht en infectie (bacteriële infectie) kunnen aanleiding geven tot een ontsteking en zwelling van de slijmbeurs.
Symptomen
- Pijn
- Zwelling achteraan de elleboog, rondom het olecranon
- Verminderde beweeglijkheid
Indien de ontsteking veroorzaakt is door een bacteriële infectie kunnen daarbovenop nog meer symptomen optreden zoals koorts, gezwollen okselklieren en misselijkheid.
Onderzoek en diagnose
De arts zal vragen stellen over de klachten en een uitwendig onderzoek uitvoeren. Een röntgenfoto zal gemaakt worden om de aanwezigheid van botspoor na te gaan.
Het vocht in de slijmbeurs zal onderzocht worden (via een fijne naald wordt er vocht uit te slijmbeurs gezogen) om de oorzaak van de ontsteking te bepalen (bacteriële infectie, ontstekingsziekte).
Behandeling
Conservatieve behandeling (zonder operatie)
Initieel wordt er gekozen voor een behandeling zonder operatie.
- Pijnmedicatie en ontstekingsremmers
- IJsapplicatie
- Antibiotica indien er een bacteriële ontsteking aanwezig is
- Soms kan de arts de slijmbeurs leeghalen via een naald.
- In afwezigheid van infectie kan er cortisone geïnjecteerd worden om de ontsteking te behandelen
- Indien het vocht te etterig is kan de arts een kleine incisie maken om de slijmbeurs leeg te halen
- Eventueel dragen van een elleboogbeschermer
- Niet op de elleboog leunen zolang de pijn aanwezig is
Operatieve behandeling
Er wordt gekozen voor een operatie wanneer de conservatieve behandeling niet helpt en de ontsteking of infectie aanwezig blijft.
Via een incisie aan de achterzijde van de elleboog wordt de slijmbeurs verwijderd. Indien er botaangroei is wordt deze ook uitgehaald. Na de operatie wordt rond de elleboog een gips aangelegd voor een periode van een 10-tal dagen.
De operatie gebeurt onder volledige verdoving. Dezelfde dag kan men naar huis gaan.
Complicaties
Complicaties zijn mogelijk na iedere operatie, gelukkig blijven ze eerder zeldzaam. De meest voorkomende verwikkelingen zijn wondproblemen en nabloeding.
Revalidatie en herstel
Na het verwijderen van het gips zal de arts elleboogoefeningen voorschrijven. Drie tot vier weken later mag de elleboog opnieuw volledig bewogen worden.
Meer informatie?
Hebt u nood aan een diagnose? Contacteer ons voor een consultatie door een specialist in elleboogaandoeningen.